Υγεία

Οι 10 λόγοι που κάνουν καλό τα φρούτα και λαχανικά

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή ενισχύει και βοηθάει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ας θυμηθούμε λοιπόν τους δέκα βασικότερους λόγους που τα φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στον οργανισμό μας.

 

10Συμβάλει στην άμυνα του οργασμού

Αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C και Ε βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και κρατά το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές. Επιλέξτε τα εσπεριδοειδή (πιπεριά και ντομάτα ως καλές πηγές της βιταμίνης C).

 

9Βοηθά στην ανάπτυξη

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οργανισμού, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιλέξτε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα σπαράγγια, τα καρύδια και τα όσπρια είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για την μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου.

 

8Εύρυθμη λειτουργία της πέψης

Είναι γνωστό πλέον ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα. Τα οπωροκηπευτικά είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

 

7Διατήρηση υγιούς βάρους

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες βοηθούν να αποκτήσουμε αίσθημα πληρότητας. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες.

 

6Προστασία από καρκίνους

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και σταυρανθή λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από ορισμένες μορφές καρκίνου. Σταυρανθή λαχανικά είναι το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

 

5Διατήρηση της καλής όρασης

Οι βιταμίνες Α, C και Ε και τα καροτενοειδή (που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά) είναι τα κύρια στοιχεία που απαιτούνται για την καλή όραση. Έλλειψη της βιταμίνης Α μειώνει την ικανότητα της όρασης στο χαμηλό φωτισμό. Επιλέξτε κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε καροτενοειδή, όπως η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα.

 

4Δυναμώνουν τα δόντια και τα οστά

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή δόντια και οστά. Αν δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να ενισχύσετε το ασβέστιο σας από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και σπόρους (ειδικά το σουσάμι).

 

3Πρόσληψη φυτοχημικών

Τα φυσικά συστατικά των φυτών έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, τα οποία τα παίρνουμε από τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών. Επιλέξτε μια σειρά από φρούτα και λαχανικά διαφορετικού χρώματος για να πάρετε όλα τα διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά (πχ. κοκκινογούλια για την σαλάτα κ.α.).

 

2Υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να έχει μια προστατευτική δράση έναντι των καρδιακών παθήσεων και επίσης μια ελαφρώς μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το φολικό οξύ και την βιταμίνη Ε. Διαλέξτε τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο και καρύδια (αμύγδαλα και φουντούκια).

 

1Υγιής γήρανση

Οι Ανθοκυάνες και τα φαινολικά συστατικά είναι σημαντικά για την αντιοξειδωτικής τους και αντιγηραντικής τους δράση. Επιλέξτε μπλε ή μοβ φρούτα και λαχανικά όπως τα μούρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και την μελιτζάνα.